بازی کالاف دیوتی مخصوص موبایل (Call of Duty: Mobile) یا همان «ندای وظیفه» که اخیرا میان گمیرها و حتی افرادی که خیلی از گیم سر درنمیآورند محبوب شده، از آن دسته بازیهایی است وقتی شروعش کردید، دیگر نمیتوانید حتی برای آب خوردن هم گوشی خود را ثانیهای زمین بگذارید. برای نقد و بررسی کالاف دیوتی موبایل، با «سگا» در ادامهی مطلب همراه باشید.
شروع موفقیت
اول از همه باید بدانید که پشت همهی سری بازیهای کالاف دیوتی از جمله کالاف دیوتی ونگارد(Call of Duty: Vanguard)، کالاف دیوتی کلد وار(Call of Duty: Cold War)، مجموعه کالاف دیوتی مدرن وارفار(Call of Duty: Modern Warfare)، کالاف دیوتی اینفینیتی وارفار(Call of Duty: Infinite Warfare)، کالاف دیوتی ادونس وارفار(Call of Duty: Advanced Warfare) و مجموعه کالاف دیوتی بلک اپس(Call of Duty: Black Ops)، شرکت اکتیویژن(Activision) است. اکتیویژن پیش از این، بازی موبایل کالاف دیوتی: هیروز(Call of Duty: Heroes) را منتشر کرده بود، اما متاسفانه این بازی عملکرد چندان خوبی نداشت و در نتیجه، مورد استقبال گیمرها قرار نگرفت. برای همین هم اکتیویژن تصمیم گرفت این بازی را به کل کنار بگذارد و با یک شرکت بزرگ دیگر به نام تنسنت گیمز(Tencent Games)، برای ساخت یک بازی جدید از مجموعه کالاف دیوتی شروع به همکاری کرد.
حاصل همکاری این دو شرکت هم اخیرا منجر به انتشار بازی کالاف دیوتی موبایل در سیستم عاملهای اندروید و آیاواس(IOS) شد. این بازی توانست در مدت زمان خیلی کوتاه، رکورد پردانلودترین بازی موبایل(بیش از ۱۰۰ میلیون دانلود) را بزند. ژانر این بازی، اکشن و شوتر اول شخص است و بازیکنان در آن با یکدیگر به صورت آنلاین بازی میکنند. در ادامه قصد داریم نگاهی اجمالی به این بازی بیندازیم و با نقد و بررسی کالاف دیوتی موبایل، ببینیم آیا اصلا این بازی لیاقت دارد جزو بهترین بازیهای موبایلی چند وقت اخیر باشد یا خیر.
گیمپلی
بیشک یکی از مهمترین بخشهای یک بازی آنلاین و چندنفره، گیمپلی آن است. یک گیمپلی خوب باید متنوع باشد تا بتواند بازیکنان را سرگرم نگه دارد. بازی کالاف دیوتی هم بخشهای مختلف زیادی برای بازی کردن دارد و برای همین هم توانسته رضایت گیمرها را به خود جلب کند. این بازی چندین بخش مخصوص چندنفر، از جمله «تیم دثمچ»(Team Deathmatch) «دامینیشن»(Domination) ،«سرچاند دیستروی»(Search & Destroy) و «فرانتلاین»(Frontline) دارد. در این بخشها بازیکنان به صورت دو تیم پنج نفره یا به اصطلاح وی۵۵(5v5) با یکدیگر رقابت میکنند. نقشههای داخل این بازی، از مجموعه بازیهای مدرن وارفار و بلک اپس به این بازی اضافه شدهاند و شامل نقشههای معروف هایجَکد(Hijacked) و کرَش(Crash) هستند.
نقشههای بازی جوابگوی ۱۰ نفر است و بازیکنان رقابت جذاب و مهیجی را با یکدیگر تجربه میکنند. درضمن، بازیکنان میتوانند در بخش لودآوت(Loadouts)، سلاحهای خود را انتخاب کرده و باتوجه به سلیقهی خودشان، سلاحهای موردنظر را در یک بسته ذخیره کنند. این وسط هفتگی هم یکسری رویدادهای مختلف در بازی برگزار میشود که بازیکن با انجام آنها جوایز متنوعی دریافت میکند.
درضمن، سرورهای بخش چندنفره یا همان مولتیپلیر(Multiplayer)، پر از بازیکن است و گیمرها میتوانند بدون مشکل وارد مراحل بازی شوند. البته این را هم بگوییم که اوایل در طول بازی اگر به هر دلیلی بازیکن به تعداد کافی وجود نداشت، یک سری روبات جای بازیکنها را پر کرده و تیم را تکمیل میکردند. بعدها با افزایش بازیکنان حاضر در بازی، کمکم تعداد رباتها در این بخش کمتر شد و بازیکنان واقعی بیشتری در بازی حضور پیدا کردند.
با این حال، وجود ربات در بازی هیچ اختلالی در تجربهی بازیکنها ایجاد نکرد، چون زمان انتظار بازیکن برای تکمیل شدن تیمها کمتر میشد. از آن طرف هم حالا دیگر سازندگان بازی با استفاده از هوش مصنوعی، باتوجه به سطح بازیکنان، رباتهای خاصی را در مراحل بازی قرار میدهند و حتی گاهی اوقات این رباتها بهقدری خوب بازی میکنند که گیمرها را هم کلافه میکنند.
منوی بازی
گرافیک بازی کالاف دیوتی موبایل، سهبعدی و رئالیستیک است و محیط، سلاحها و شخصیتهای بازی در آن به بهترین شکل ممکن طراحی و اجرا شدهاند. محیط نقشههای بازی پر از جزئیات ریز و درشت است و فیزیک اشیاء و نورپردازی آن به خوبی اجرا شدهاست. یک نکته جالب اینکه، صدای انفجار و شلیک گلولهها خیلی نزدیک به نمونههای واقعیشان است. ضمن اینکه موسیقی بازی، یک حس حماسی و پرانرژی را به بازیکن منتقل میکند و تداعی کنندهی فضای مجموعه بازیهای کالاف دیوتی کلاسیک در پلتفرمهای موبایلی است.
متاسفانه در طول بازی، شاهد یکسری باگهایی هستیم که سازندگان سعی میکنند در هر آپدیت جدید، ایرادات فنی بازی و گلیچهای آن را برطرف کنند. یکی از مهمترین اشکالاتی که به بازی کالاف دیوتی موبایل وارد شده، منوهای شلوغ و گیجکنندهاش است. اگر اولین باری باشد که وارد این بازی میشوید، آنقدر تعداد بخشهایش زیاد است و به قدری دکمههای منو کوچک هستند که بازیکن اوایل برای انتخاب یا پیدا کردن بخشهای موردنظر کاملا سردرگم میشود. حتی هنگام انتخاب مراحل مختلف بخش مولتیپلیر بازی، انتخاب سختتر هم میشود و بازیکن باید زمان زیادی را صرف پیدا کردن ریزترین و کم اهمیتترین چیزها کند.
سیزن پس
بازی کالاف دیوتی هم مثل دیگر بازیهای این چندسال اخیر، یک سیزن پس(Season Pass) به نام «پریمیوم پس»(Premium Pass) دارد که اشتراک آن در دو مدل «پریمیوم پس»(Premium Pass) به قیمت ۱۰ دلار و «پریمیوم پس پلاس»(Premium Pass Plus) به قیمت ۲۵ دلار به بازیکنان عرضه میشود.
بازیکنها میتوانند با خریداری سیزن پس، آيتمها و سلاحهای مختلف را همراه با اپراتورهای ویژه دریافت کنند. با اینکه هرچه از مزایای این دو اشتراک بگیم کم گفتهایم، اما هیچ اجباری برای خرید اشتراکها وجود ندارد و خداروشکر برخلاف دیگر بازیهای این دور و زمانه که وابسته به سیستم خریدهای درون برنامهای هستند، بازی کالاف دیوتی موبایل، آیتمهای رایگان خوبی برای بازیکنان بدون اشتراک سیزن پس ارائه میدهند. اما خب، شما میتوانید با خرید اشتراک پریمیوم، سطح خود را خیلی سریعتر از دیگر بازیکنان ارتقا دهید.
ختم کلام
حالا که به پایان بررسی کالاف دیوتی رسیدهایم، دانستیم که کالاف دیوتی موبایل، یک بازی مهیج و جذاب است که توانسته در مدت زمان کم، بازده خوبی داشته باشد. البته بعضی از بخشهای بازی همچنان هم جای ارتقا و پیشرفت دارند و سازندگان باید وقت بیشتری را صرف این بخشها(از جمله بخش بتل رویال) کنند تا همهی کمبودهای این بازی برطرف شود. درضمن، بسیاری از بازیکنان گفتهاند که مشتاق اضافه شدن بخش زامبیها به بازی هستند و اعتقاد دارند که این بخش باید از اول در این بازی قرار میگرفت. با اینکه هنوز هم صدای بازیکنان به شرکتهای اکتیویژن و تنسنت نرسیده، همچنان هم امیدواریم این دو شرکت برای گیمرها پشتیبانی بهتری ارائه دهند و ایرادات فنی بازی را در بروزرسانیهای آتی برطرف کنند. در این مقاله ما به نقد و بررسی کالاف دیوتی موبایل، شرکتهای سازندهی این بازی، گیمپلی، سیزن پس و منوی آن پرداختیم.